Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Επίδοση υπομνήματος στην Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη

Επιδόθηκε την Παρασκευή 13-3-2009, στην Θεσσαλονίκη, από τον Γραμματέα της προσωρινής διοίκησης της Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε το παρακάτω υπόμνημα, στην Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη:
"ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ Θεσσαλονίκη, 13/3/09
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΡΟΣ : Αξιότιμη Υπουργέ
( Ο.Π.Ο.Τ.Τ.Ε.) Εξωτερικών
κα Ντόρα Μπακογιάννη

Σας καταθέτουμε το παρόν υπόμνημα ως μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής της υπό ίδρυση Ομοσπονδίας των τρίτεκνων οικογενειών , εκπροσωπώντας χιλιάδες οικογένειες με τρία τέκνα , για να σας ενημερώσουμε και να σας υπενθυμίσουμε τα εξής :

Α) Οι περίπου 250.000 οικογένειες με τρία τέκνα αγωνιούν και ανησυχούν για την καθυστέρηση της υλοποίησης της από το 2004 υπεσχημένης πλήρους εξομοιώσεως των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες. Μετά την πάροδο πέντε ετών από την αρχική δέσμευση δεν έχει υλοποιηθεί η πλήρης εξομοίωση, παρά μόνο έχουν δοθεί ορισμένα αποσπασματικά μέτρα- παροχές, που ναι μεν κρίνονται αρκούντως θετικές, αλλά δεν συνάδουν με την εξομοίωση και την ισότιμη αντιμετώπιση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες, στοιχείο που βασίζεται πρωτίστως και θεμελιωδώς στην παροχή κινήτρων για την αύξηση των γεννήσεων στη χώρα μας , η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που αποτελεί μια βόμβα νετρονίου στα θεμέλια της κοινωνίας μας, με καταστροφικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την κοινωνική, οικονομική και εθνολογική συνέχεια της χώρας, αλλά και στην από το 1993 ανενεργή απόφαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, που έθετε ως στόχο το τρίτο παιδί για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Β)Έχει ψηφιστεί και ισχύει από το 2006 ο νόμος 3454 που αναφέρεται σε ορισμένες παροχές προς τις τρίτεκνες οικογένειες. Αυτός όμως ο νόμος πόρρω απέχει των προσδοκιών των τρίτεκνων οικογενειών, αφού εν πολλοίς και σε βασικές παροχές καθίσταται λόγω των συνθηκών ανενεργός ( π.χ. Προσλήψεις σε θέσεις μερικής απασχόλησης σε Δήμοσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. με ποσοστό 10%, η απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης για αγορά επιβατικού αυτοκινήτου δεν αποδίδεται από τις αντιπροσωπείες πλήρως αλλά σε ένα ποσοστό μικρότερο, οι μεταθέσεις των τριτέκνων ισχύουν μόνο για δημόσιους διοικητικούς πολιτικούς υπαλλήλους, ενώ δεν ισχύουν για αστυνομικούς, στρατιωτικούς, νοσοκομειακούς υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς κ.λ.π.), σε συνδυασμό με τα ανεδαφικά όρια ηλικίας που θέτει για τους δικαιούχους των παροχών.

Γ) Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Σε χαλεπούς καιρούς οι τρίτεκνες οικογένειες συμβάλλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την απρόσκοπτη συνέχιση του έθνους, αιμοδοτούν την ελληνική κοινωνία και κατά τούτο θα πρέπει να στηριχθούν παντοιοτρόπως και ισότιμα με τους πολύτεκνους από την οργανωμένη πολιτεία, τη στιγμή που ο δείκτης γεννήσεων βάσει ερευνών βρίσκεται στο 0,9 παιδιά ανά γυναίκα με ποσοστό αναπλήρωσης των γενεών τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.
Οι τρίτεκνοι ανά την Ελλάδα ζητούν να προβείτε στην υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσής της κυβέρνησης προς τις 250.000 τρίτεκνες οικογένειες και να κάνετε πράξη τη θεσμική και οικονομική (π.χ. ισόβια σύνταξη στην τρίτεκνη μητέρα ανεξαρτήτως ηλικίας των παιδιών ) πλήρη εξομοίωση των τρίτεκνων οικογενειών με τις πολύτεκνες. Ζητούν να στέρξετε στα προβλήματά τους και να δημιουργήσετε το απαραίτητο νομικό πλαίσιο κατοχύρωσης των δικαιωμάτων .

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Α) Ζητούμε , έστω και αργά, η κυβέρνηση να δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο και να αντιμετωπίσει το ζήτημα των τριτέκνων ως ένα ζήτημα ουσίας και ευρύτερης σημασίας, ως ένα ζήτημα κοινωνικό και κατ’ επέκταση εθνικό, αφού σχετίζεται με το δημογραφικό πρόβλημα.
Β) Σας δηλώνουμε ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική μας δικαίωση, γιατί ο αγώνας μας είναι δημιουργικός και ο σκοπός μας ιερός, το μέλλον των παιδιών μας και της χώρας μας.
Γ) Ζητούμε τέλος μια συνάντηση μαζί σας ως Ομοσπονδία τρίτεκνων οικογενειών, ώστε να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν και να συζητήσουμε για τους τρόπους υλοποίησης της εξομοίωσης τριτέκνων και πολυτέκνων.

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Νομίζουμε ότι ήρθε η στιγμή να τεθούν τα ζητήματα των τριτέκνων σε μια βάση οριστικής επίλυσης και ουσιαστικής αντιμετώπισής τους, με γνώμονα την άμεση ικανοποίηση του πάγιου αιτήματός μας. Οι τρίτεκνοι δεν ξεχνούν και συνεχίζουν να παλεύουν.
Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση.

Μετά τιμής

Εκ της ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: